Our website uses cookies that do not collect personal data. Find out more.

Accept and Close

Cleefold

We were commissioned to design a new-build house to replace some agricultural structures within a farm estate in Shropshire. The brief was to create a generous but easy to manage dwelling for a couple to occupy as they reach old age, allowing them to stay on their land but to pass on the main house to their children.

Within an Area of Outstanding Natural Beauty, the project successfully received planning permission despite its location outside the village envelope, due to the careful design and consideration of the landscape. Its informal and idiosyncratic range of pitched and barrel-vaulted roof profiles, draws on the form of the barns it replaces. The house sits along the hedge line with no garden, borrowing the field landscape as its open space, allowing sheep to graze right up to the windows.

The project is currently on site, you can view some images of progress here.

Copper roofing will patinate over time to a dark brown and finally green, and we learnt from how traditional Finnish buildings detail their copper roofing to create elegant gutters and junctions.

Cedar cladding from just over the border in Wales, rough sawn and stained black, will wrap the building, ending at a concrete plinth which will form a solid base where the building meets the grass.

Internally, the curved glulam timber beams will be exposed to give rhythm and scale to the living spaces.